ویژگی ها و کاربردهای سیستم استریسک

استریسک را در اصل باید یکی از محبوب ترین و بهترین سیستم های راه اندازی تلفن تحت شبکه متن باز، در سطح جهان به شمار آوریم. تجهیزات بسیاری در دنیا هستند که در حال حاضر بر مبنای این سیستم طراحی و تولید می شوند. از جمله بسیاری از مراکز تلفن ویپ. اما استریسک چیست؟ از چه تاریخی تولید و وارد بازار شده است و چه کاربرد هایی دارد؟  با ما همراه باشید تا بیشتر با این سیستم آشنا شویم.


استریسک چیست؟

استریسک چیست؟

 استریسک چیست؟

استریسک Asterisk توسط مارک اسپنسر، در سال 1999 پایه گذاری شد. اسپنسر مدیر عامل شرکت دیجیوم در قالب GNU/GPL می باشد. این سیستم در واقع گامی است برای عمومیت بخشیدن به روش های ارتباطی متنوع، که بر شبکه های کامپیوتری مبتنی هستند. 

از جمله محیط های ارتباط تصویری، تلفنی و کاربری های مختلف همچون Call/Contact Centre، IM و ... . بدون شک تا زمانی که معرفی استریسک تکمیل نشود، کاربران نمی توانند در خصوص این سیستم اطلاعات لازم را به دست آورند. 

پس از آن که صنعت ارتباطات، که بر شبکه های کامپیوتری مبتنی بودند رشد نمودند، سیستم استریسک نیز رونق یافت و بسیار مورد توجه قرار گرفت. اما باز هم بسیاری از کاربران نمی دانستند که در اصل استریسک چیست، اما از آنجایی که استفاده از این سیستم رایگان بود، مورد توجه آنها قرار گرفت. 

استریسک یا Asterisk امکانات بالقوه زیادی دارد و با کیفیت است، از سوی دیگر این سیستم به هیچ سخت افزار یا نرم افزاری وابستگی ندارد. علاوه بر آن به راحتی قابلیت نصب و راه اندازی داشته و از استاندارد های پروتکل های خود برخوردار می باشد. 

می توانیم وسعت جامعه اطلاعاتی بسط دهنده آن را نیز از دیگر ویژگی های استریسک به شمار آوریم. در نهایت نیز تجمع سرویس های صوتی همچون چت و تلفن، دیتا و سرویس های تصویری نیز از جمله دیگر دلایل و ویژگی هایی است، که باعث شده این سافت سوییچ به عنوان یکی از اجزای موثر و محرک در دنیای ارتباطات شناخته شود. 


معرفی استریسک

معرفی استریسک

استریسک بر روی چه سیستم عامل هایی بارگذاری میشود؟

سیستم استریسک از زبان برنامه نویسی خاصی همچون زبان C استفاده می کند. از این رو قابلیت بارگذاری بر روی سیستم عامل های مختلفی را دارد. از جمله مهمترین این سیستم ها باید به موارد زیر اشاره نماییم:

  • Solaris
  • Mac OSX
  • Unix
  • OpenBSD
  • Linux  
  • FreeBSD
  • NetBSD

در کنار این سیستم عامل ها، مشاهده نموده ایم که سیستم استریسک بر روی پلتفرم های ویندوز نیز اجرا شده است. با وجود این که می توان به راحتی از این سیستم بر روی سرور های معمولی و کامپیوتر ها استفاده نمود، تا بر اساس تعداد کاربران اقدام به محاسبه توان سیستم های  CPU/RAM نمود، می توان سرویس های این سیستم را نیز عملیاتی کرد. 

اما مسئله ای که منجر شده است از این سیستم برای ساخت تجهیزات ارتباط یکپارچه با مقیاس های مختلف استفاده شود، در واقع تنوع سرویس های آن است. این تنوع کمک می کند تا سازندگان بسیاری از پلتفرم های ترکیبی استریسک و لینوکس از این سیستم بهره گیری نمایند. 

می توان با این ابزار طراحی های پیچیده با تعداد کاربر های بالا را در محیط های Enterprise، مورد توجه قرار داد. زیرا این تجهیزات بسیار کارا، ارزان و ساده هستند. علاوه بر ان در مقیاس های SOHO و SMB نیز کاربرد دارند. شاید تصور کنید که تولید این ابزار ها در عمل کاری دشوار است، اما باید بگوییم کاملا برعکس است و این ابزار ها با ساده ترین روش تولید می شوند.

زیرا نرم افزارهای مناسب برای طراحی در سیستم استریسک موجود است. کافی است طراحی رابط اینترفیس یا کاربردی را، متناسب با وب و سیستم تسهیل کرد. بدون شک در نمونه های پیچیده تر این طراحی ها، لازم است برای عملکرد بهتر، تغییراتی در نرم افزار به وجود آورد. زیرا سیستم ترکیبی استریسک و لینوکس از متن باز برخوردار می باشد.


امکانات سیستم استریسک

امکانات سیستم استریسک

پیش نیازهای استفاده از استریسک

استریسک به عنوان نرم افزار چند منظوره، که بر روی شبکه های اطلاعاتی استفاده می شود، طراحی و تولید شده است. از طرف دیگر باید بیان نماییم که بیشتر سبک طراحی این سیستم، متناسب با شبکه های QoS، Traffic Management، Planning و Redundancy می باشد. 

از سوی دیگر لازم است از استریسک بر روی سخت افزارهای خاص در محیط هایی همچون  Enterprise و SMB استفاده کرد. از این رو این سیستم را هم برای کاربریهای ساده ای همچون مرکز IPBX ( تلفن)، و هم برای کاربریهای پیچیده ای همچون مرکز تماس، اتوماسیون اداری، کنفرانس ویدئویی، ERP و ... مورد استفاده قرار داد. اما برای استفاده در این کاربریها، باید پیش شرط هایی را داشته باشد. 

استریسک با ارتباطات مخابراتی سنتی در تعارض است؟

بسیاری بر این باور هستند که تفکر سافت سوییچ و استریسک، که هر دو بر تبادلات تلفنی، تصویری و صوتی مبتنی هستند، با دیدگاه های سنتی ارتباطات مخابراتی در تعارض می باشند. اما باید بگوییم این باور غلط است. حتی می توانیم بیان نماییم که این سیستم ها مکمل و توسعه دهنده سیستم سنتی مخابرات می باشند.

با وجود این که این سیستم به دلیل ارزان بودن و گستردگی اش در میان شبکه های کامپیوتری به محبوبیت دست یافته است، اما به هیچ عنوان ساختارهای سنتی ارتباطات مخابراتی، در ذات عملکرد استریسک تاثیر گذار نبوده است. 

راه اندازی این سیستم با وجود تجهیزات ساده و ارزان  IP Based، همیشه مطابق با تکنولوژی های قدیمی بوده است. اما دو ویژگی در استریسک، منجر به افزایش محبوبیت آن شده است. یکی اطمینان از صحت عملکرد آن در سیستم های سافت سوئیچ، و دیگری امنیت بالای آن نسبت به سیستم های ارتباطی سنتی. 

باید بیان نماییم که هر کدام از این مطالب به نوبه خود جای بحث دارند. اما ما در این مطلب به صورت اختصاری به آنها خواهیم پرداخت. 


امنیت استریسک

امنیت بالای سیستم استریسک

نحوه رمزنگاری تبادلات یا Encryption در استریسک

سیستم Encryption را باید بهترین روش موجود جهت استفاده از شنود بر روی کابل به شمار آوریم، که سریع ترین سیستم های کامپیوتری نیز نمی توانند در آن اختلال به وجود آورد. علاوه بر آن نیز می توان به راحتی از طریق روش های معمول، بر روی رمزنگاری تبادلات پروتکل های اختصاصی آن، امنیت به وجود آورد. 

برای انجام این فرآیند لازم است از سیستم عامل لینوکس استفاده شود. این سیستم یکی از روش های معمول رمزنگاری است، که برای تامین امنیت ارتباطات از سیستم استریسک بهره مند می شود. در کنار این مطلب باید بیان نماییم که لینوکس نیز به تنهایی یک فایروال مناسب می باشد، که در کنار دیگر شبکه های امنیتی، می تواند دسترسی به خدمات استریسک را تضمین کند. 

ویژگی های استریسک

استریسک (Asterisk) ویژگی های برجسته ای دارد که می توانیم به مهمترین آنها اشاره نماییم. این سیستم از قابلیت های پر قدرتی نظیر، High Availability و Clustering برخوردار است، و می توانیم از صحت عملکرد آن اطمینان حاصل نماییم. 

علاوه بر آن نیز امکانات افزونگی سخت افزاری همچون تغذیه ی مناسب، و دیگر افزونه های شبکه کامپیوتری همچون پروتکل ها، سیستم ها، لینک ها و ... نیز منجر شده است تا استریسک در کنار سیستم های پرقدرت دیگری همچون  TDM Based بایستد. 

پس به طور کلی باید این سیستم را راهی به سمت ارائه خدمات نوین ارتباطی به شمار آوریم که در کنار نمونه های دیگر بسیار محبوب است. می توان با استفاده از این سیستم به ارائه طیف وسیعی از خدمات صوتی، تصویری، داده ها و ... پرداخت. علاوه بر آن نیز قادر خواهیم بود میان ارتباطات ثابت و سیار در تعاملات سازمانی، اتحاد ایجاد کنیم.