• کانکتور APC و UPC چیست؟

جالب و در عین حال لازم است بدانید که فیبر نوری به کار گرفته شده در مودم فیبرنوری به منظور کانکتورایز شدن نیازمند صیقل خوردن برای دستیابی به شکل دقیق می باشد. این فرآیند را در اصطلاح تحت عنوان پالیش نامگذاری می کنند. عبارات APC و UPC بیانگر نوع پالیش فیبر نوری هستند. لازم به ذکر است که وجود تفاوت در نحوه پالیش شدن فیبر نوری زمینه بروز تفاوت هایی در میزان افکت کانکتور و عملکرد آن را فراهم می سازد. به مرور زمان که تکنولوژی کانکتورهای فیبر نوری تکامل پیدا کردند، محققان دریافتند که نوع پالیش فیبر نوری یکی از تاثیرگذارترین مولفه ها بر میزان افکت کانکتورها می باشد.

پالیش های مورد استفاده از گذشته تا به امروز در 4 دسته زیر تقسیم بندی می شوند:

  • Flat-Surface

  • Physical Contact (PC)

  • Ultra Physical Contact (UPC)

  • Angled Physical Contact (APC)

همان گونه که می دانید، اتصال رسانه ها در کابل های مسی از طریق سیم مسی امکان پذیر می باشد. این در حالی است که به منظور برقراری اتصال رسانه ها در فیبر نوری از فریزر سرامیکی استفاده می شود. علاوه بر تفاوت در سبک پالیش فیبر نوری، تفاوت هایی در اندازه و طول فورله اتصالات فیبر نوری به چشم می خورد.

تفاوت کانکتور APC و UPC

تفاوت کانکتور APC و UPC در فیبر نوری

  • آشنایی با Flat-Surface ها

لازم به ذکر است که پالیش اتصالات Flat-Surface به صورت کاملا مسطح انجام می شود. در هنگام ترکیب دو اتصال فیبر تخت با یکدیگر، به طور طبیعی شکافی از هوا میان این دو سطح قرار می گیرد. شایان ذکر است که انعکاس پشتی در اتصالات مسطح به طور تقریبی منفی 14 دسی بل یا 40 درصد تخمین زده شده است. به منظور رفع این مشکل اتصالات PC ظهور پیدا کردند. 

  • آشنایی با PC Contactors

همان گونه که پیش تر اشاره کردیم، کانکتورهای فلت با مشکلاتی مواجه بوده و از همین رو از میدان به در شدند تا این بار پالیش PC مطرح شده و مورد استفاده قرار گیرد. لازم به ذکر است که نوک هسته فیبر در این نوع پالیش با برخورداری از انحنای ناچیز به شکل محدب در می آید. جالب است بدانید که این موضوع موجبات کاهش میزان هوای قرار گرفته در شکاف پدید آمده در محل اتصال سطوح را فراهم ساخته و همین امر باعث شده است که این نوع پالیش در مقایسه با نوع پیشین از افت بازگشتی کمتری برخوردار باشد.

لازم به ذکر است که میزان افت بازگشتی در PC Contactor ها تقریبا منفی 40 دسی بل عنوان شده است. گفتنی است که این دسته از کانکتورها دارای رنگ بژ می باشند. به یاد داشته باشید که دو فیبر نوری که به روش PC به هم متصل می شوند، با همان اتصالات مسطح یکدیگر را ملاقات می نمایند. اما در نهایت ظاهری منحنی یا کروی خواهند داشت. این نوع پالیش باعث نابودی شکاف هوا و تماس بهتر فیبرها با یکدیگر می شود. 

  • آشنایی با کانکتور UPC

پس از عرضه کانکتورهای PC، محققان بعد از انجام تحقیقات بسیار متوجه شدند که افزایش انحنای سطح مقطع فیبر نوری که موجبات افزایش برآمدگی نوک فیبر و در نتیجه تشکیل حالت گنبدی شکل را فراهم می سازد، باعث به دست آمدن نتایج بهتر و قابل قبول تری می شود. زیرا این کار زمینه تماس میان دو هسته را تشدید می نماید. همین موضوع موجبات پیدایش Ultra Physical Contact یا به اختصار UPC را مهیا ساخت.

لازم به ذکر است که میزان افت بازگشتی تخمین زده شده در کانکتورهای UPC کمتر از -50 دسی بل است. گفتنی است که رنگ آبی رنگ استاندارد کانکتورهای UPC می باشد. جالب و در عین حال لازم است بدانید که اتصال UPC دارای پوششی پلیمری و در عین حال پیشرفته بوده و در مقایسه با اتصال PC از بهبود سطح قابل توجهی برخوردار می باشد.

مودم فیبر نوری هواوی مدل 8245H Blue یکی از مودم های با کیفیت و پرکاربرد  با تکنولوژی کانکتور UPC فیبر نوری میباشد.

مودم ONT فیبر نوری UPC هواوی 8245H

مودم ONT فیبر نوری UPC هواوی 8245H

به یاد داشته باشید که اتصالات UPC را غالبا در سیستم های دیجیتال، CATV و تلفن های موبایل مورد استفاده قرار می دهند. بنابراین می توان گفت که UPC ها یکی از کاربردی ترین اتصالات هستند.

کانکتور UPC چیست؟

کانکتور UPC

  • آشنایی با کانکتور APC

گفتنی است که کانکتورهای APC درست مانند کانکتورهای UPC ضمن برخورداری از حالت گنبدی شکل بر روی نوک فیبر نوری، دارای برشی با انحنای 8 درجه در این قسمت هستند. برش مذکور کج بوده و بدین ترتیب زمینه ای را فراهم می سازد که نور بازگشتی به صورت مستقیم به درون هسته فیبر برنگشته و به واسطه زاویه موجود به قسمت روکش فیبر که آن را تحت عنوان Cladding نام گذاری می کنند، راه پیدا کند. این موضوع موجب حصول ORL کمتری شده و میزان افت بازگشتی را به کمتر از -60 دسی بل می رساند.

مودم فیبر نوری هواوی مدل 8245H Green یکی از مودم های با کیفیت و پرکاربرد با کانکتور APC فیبر نوری میباشد.

مودم ONT فیبر نوری APC هواوی 8245H

مودم ONT فیبر نوری APC هواوی 8245H

جالب است بدانید که اتصال های APC غالبا بدنه ای سبز رنگ و ظاهری محدب دارند. همان طور که پیش تر نیز اشاره شد، این دسته از اتصالات از زاویه ای 8 درجه ای برخوردار می باشند. وجود این زاویه موجب می شود که نور هدایت شده به سوی منبع به داخل روکش های فیبر نوری هدایت شده و انعکاس پیدا کند.

استفاده از APC ها غالبا در برنامه های کاربردی دارای حساسیت زیاد به چشم می خورد. برای مثال می توان به برنامه هایی نظیر FTTX و RF اشاره نمود.

کانکتور APC

کانکتور APC

  • مقایسه مودم های فیبر نوری APC و UPC

تا بدین جا با اتصال APC و UPC و ویژگی های هر یک از آن ها آشنا شدیم. حال می خواهیم به بررسی تفاوت APC و UPC بپردازیم. 

لازم است بدانید که در حالت کلی کانکتورها موجبات بروز دو نوع افت در سیگنال نوری را فراهم می سازند. افت بازگشت نور که آن را با نام Optical Return Loss یا به اختصار ORL نیز می شناسید، از انعکاس نور در محل شکاف میان هسته های فیبر نوری ورودی و هسته کانکتور ناشی می شود. لازم به ذکر است که بازگشت نور مذکور در جهت مخالف سیگنال و به سوی منبع رخ می دهد. زیاد بودن بازگشت نور علاوه بر بروز اختلال در سیگنال های عبوری در مواردی موجب ورود آسیب به منبع نور نیز می گردد.

نوع دوم افت در سیگنال نوری افت الحاقی یا به عبارت دیگر Insertion Loss می باشد که به اختصار آن را IL نامگذاری می کنند. افت الحاقی زمانی رخ می دهد که دو هسته به منظور تشکیل یک لینک به یکدیگر متصل شوند. لازم به ذکر است که این نوع افت به دلایل دیگری همچون جذب، خمش و یا وجود هوا در شکاف میان هسته ها نیز رخ داده و باعث پیدایش ORL و IL نسبتا قابل توجهی می گردد. بنابراین امروزه استفاده از آن ها در مقایسه با گذشته محدودتر شده است.  

اگرچه انتخاب اتصال مناسب برای شبکه فیبر نوری تابع عوامل متعدد و متنوعی نظیر طراحی و عملکرد شبکه است، اما کانکتورهای APC به دلیل برخورداری از کیفیت مثال زدنی غالبا در شبکه های مخابراتی به کار گرفته می شوند. البته کانکتورهای UPC نیز برای استفاده در این شبکه ها مناسب می باشند.