شبکه سازی و اتصال سیستمهای مختلف به یکدیگر امروزه به یکی از اقدامات غیر قابل چشم پوشی در بین ادارات و نهادهای مختلف تبدیل شده است. اما ابزار و تجهیزاتی که در این راستا مورد استفاده قرار میگیرند، معمولا از قیمتهای بالایی برخوردار هستند. که شامل سخت افزارها و نرم افزارهای مختلفی میشوند. سیستمهای عامل در استفاده از سخت افزارها اهمیت بسیار بالایی دارند. یکی از تجهیزاتی که امروزه در این زمینه کاربرد بالایی پیدا کرده، روتر میکروتیک است. از طرفی نرم افزارهای پر طرفداری نیز جهت کاربران شبکه با نیازهای مختلف عرضه میشود که گاهی امکان نصب آنها بر روی سیستم عامل مورد نظر وجود ندارد. به عنوان مثال نصب استریسک بر روی روتربرد میکروتیک به روشهای خاصی امکان پذیر است.در ادامه توضیحاتی در رابطه با دو نرم افزار پرکاربرد ارائه میگردد.
نصب استریسک بر روی روتربرد میکروتیک
سیستم عامل روتر میکروتیک Router OS چیست؟
Mikrotik Router OS یک سیستم عامل شبکه بر پایه کرنل لینوکس است. که توسط شرکت میکروتیک عرضه میشود. این نرم افزار بر روی سیستمهای معمولی و خانگی نیز نصب میشود و با داشتن قابلیتهایی از جمله پایداری و سرعت بالا به راحتی بر روی سیستم هدف نصب شده و تنظیم میگردد. برخی از کاربردهای Mikrotik Router OS به شرح زیر است:
- Routing (مسیریابی)
- Firewall (دیوار آتش)
- Proxy Server (پراکسی سرور)
- Wireless (بی سیم)
و بسیاری موارد دیگر از قابلیتهای Mikrotik که از حوصله این بحث خارج است.
چگونه استریسک را بر روی روتربرد میکروتیک نصب کنیم؟
آشنایی کلی با سیستم استریسک
Asterisk یک نرم افزار قدرتمند جهت ایجاد ارتباطاتی شبیه به ارتباطات تلفنی است که بدون اتصال سیمی و تحت شبکه عمل میکند. مهمترین ویژگی استریسک کد باز بودن (Open Source) آن است که موجب شده در موارد بسیاری مورد استفاده قرار گیرد. چرا که قابلیت توسعه برای نیازهای خاص و متفاوت در آن وجود دارد. این نرم افزار که تحت زبان برنامه نویسی C تعریف شده است، امکان نصب بر روی سیستمهای عامل مختلفی همچون Linux NetBSD, OpenBSD, FreeBSD Solaris را دارا میباشد.
Asterisk امروزه به یکی از محبوبترین سیستمهای تلفن دنیا بدل گشته که همه روزه کاربران بسیاری را جذب خود میکند. از کاربردهای سیستم تلفنی که توسط استریسک ایجاد میگردد، میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- برقراری تماس اینترنتی
- ایجاد داخلی در سازمانها و ادارات
- کنترل تجهیزات هوشمند منازل از راه دور
- کنترل و انتقال تماسها
- منشی و پیغام گیر
- صف انتظار
- تشکیل گروه پاسخگو
- فکسهای هوشمند
- مرکز تماس
- ارتباط تصویری و بسیاری موارد دیگر که توسط استریسک در اختیار ما قرار میگیرد.
نحوه نصب استریسک روی روتربرد میکروتیک در 8 مرحله
برای ایجاد شبکههای مجازی در میکروتیک، معمولا از دو مجازی ساز KVM و Meta Router استفاده میشود.
KVM یک فناوری مجازی سازی بر پایه لینوکس است که در آخرین نسخههای آن به بخشی از لینوکس تبدیل شده است. KVM در معماری X86 کارکرد داشته و با استفاده از آن میتوان یک ماشین مجازی (در سیستمهای خانگی) و یا سرور مجازی را ایجاد نمود. در این روش سخت افزار مورد استفاده به صورت مجازی به بخشهای مختلفی تقسیم میشود. و این امکان وجود دارد که برای هر کدام سیستم عامل مجزا و موارد استفاده مشخص را تعریف نمود.
Meta Router نیز یک فناوری مجازی ساز است که توسط شرکت میکروتیک تولید شده و در معماریهای PPC و Mipsbe کارکرد دارد. با استفاده از این مجازی ساز میتوان از سیستمهای عامل Router OS و Open WRT استفاده نمود.
در ادامه روش نصب استریسک بر روی یکی از روتربردهای میکروتیک که تحت Mipsbe کار میکند به روش مجازی سازی توضیح داده میشود.
در این پروژه این هدف را دنبال میکنیم که میان کاربران وایرلس و لن شبکه، سرویس تماس تلفنی Asterisk را ارائه کنیم. این عملیات با استفاده از روتربرد RB951 انجام شده و در هشت مرحله صورت میپذیرد.
- مرحله اول: در اولین مرحله مشخصات و تنظیماتی که هم اکنون روتربرد با آنها به فعالیت میپردازد را مورد بررسی قرار میدهیم. با انتخاب گزینه MetaROUTER در لیستی که در سمت چپ برنامه وجود دارد، صفحهای در سمت راست گشوده میشود. در سربرگ MetaROTERs بر روی گزینه Import Image کلیک کرده و تنظیماتی را همانند تصویر زیر در آن اعمال میکنیم.
مرحله اول نصب استریسک روی روتربرد میکروتیک
2.مرحله دوم: در این مرحله با انتخاب سربرگ interface، یک اینترفیس مجازی به VM موجود اضافه کرده و تنظیماتی را مانند تصویر زیر در آن اعمال میکنیم. قرار است این اینترفیس در داخل Bridge مربوط به LAN مشخص شده قرار گیرد.
مرحله دوم نصب استریسک روی روتربرد میکروتیک
3.مرحله سوم: با مراجعه مجدد به سربرگ MetaROUTERs بر روی Instance که به تازگی ایجاد شده، راست کلیک کرده و گزینه Console را انتخاب میکنیم. سپس با وارد نمودن دستور /etc/config/network وارد محیط مربوط به تنظیمات شبکه سیستم عامل میشویم. در این محیط برای دسترسی به حالت ویرایشی از کلید i استفاده میشود.
مرحله سوم نصب استریسک روی روتربرد میکروتیک
4.مرحله چهارم: به عنوان نمونه آدرس 192.168.168.2 را برای اینترفیس جدید در نظر گرفته و تنظیمات مربوط به آن را مطابق تصویر زیر اعمال میکنیم.
مرحله چهارم نصب استریسک روی روتربرد میکروتیک
با فشردن ESC از حالت ویرایش خارج شده و پس از وارد نمودن عبارت wq: کلید اینتر را فشار میدهیم. سپس به منظور تثبیت شدن تنظیمات جدید در سیستم، شبکه را مجددا راه اندازی (restart) کرده و سرویس شبکه را در حالت Enable قرار میدهیم. برای این منظور از دستوراتی که در ادامه درج شده است استفاده میکنیم.
/etc/init.d/network enable
/etc/init.d/network restart
5.مرحله پنجم: در این مرحله نیاز است که سیستم به اینترنت متصل باشد. پس از حصول اطمینان از اتصال اینترنت، دستور opkg update را وارد نموده و صبر میکنیم تا Open WRT بروزرسانی شود.
مرحله پنجم نصب استریسک روی روتربرد میکروتیک
6.مرحله ششم: با وارد نمودن دستور opkg install asterisk18 asterisk18-codec-alaw asterisk18-chan-iax2 asterisk-gui، نرم افزار استریسک نصب خواهد شد.
مرحله پنجم نصب استریسک روی روتربرد میکروتیک
7.مرحله هفتم: پس از آنکه استریسک نصب شد، با استفاده از دستورات ارائه شده فعال خواهد شد.
/etc/init.d/asterisk enable
/etc/init.d/asterisk start
8.مرحله هشتم: این آخرین مرحله خواهد بود و استریسک نصب شده را بر روی پورت 8088 و ip openWRT باز خواهد کرد.
http://IPofMetaRouter:8088
Default Username & Password:
Username = admin
Password = ast-owrt
دیدگاه خود را بنویسید